ماینینگ یا استخراج چیست؟
ماین بیت کوین، ستون فقرات شبکه این ارز دیجیتال است. ماینرها یا استخراج کنندگان برای تامین امنیت و تایید تراکنش های بیت کوین، نقش حیاتی ایفا میکند.بدون وجود ماینرها، شبکه مورد حمله قرار میگیرد و ناکارآمد خواهد بود. استخراج بیت کوین توسط کامپیوترهای خاصی انجام میشود و وظیفه ماینرها این است که شبکه را امن کرده و تراکنش بیت کوین را پردازش نمایند. ماینرها با حل یک مساله محاسباتی به جوابی دست مییابند که به آنها اجازه میدهد تا بلوکهای تراکنش ها را به هم متصل کنند (بلوکهای متصل تشکیل یک بلاکچین می دهد.) به ازای این سرویس که به شبکه میدهند، کارمزد تراکنش و بیت کوین جدید جایزه میگیرند. در حقیقت با این کار بیت کوین تولید کردهاند و به همین دلیل هم به کار آنها استخراج میگویند.
فرایند استخراج چگونه کار می کند؟
شبکه طوری طراحی شده است که ماینرها با هدف تامین امنیت شبکه و تایید تراکنشهای بیت کوین فعالیت میکنند و برای خدماتی که ارائه میدهند هر ده دقیقه یکبار یک بلوک تولید میکنند که به ازای آن بیت کوین دریافت میکنند. اما سوال مهمی که شاید از خودتان بپرسید این است که چرا باید چیزی به اسم استخراج وجود داشته باشد. این سوال از جنبههای زیادی قابل بررسی است اما اساسیترین دلایل وجود ماینر موارد زیر است که به شرح هرکدام میپردازیم:
۱. موضوع تولید و ایجاد بیت کوین جدید ارزهای سنتی -مانند دلار یا یورو- توسط بانکهای مرکزی صادر میشوند. این بانک مرکزی است که به صورت انحصاری میتواند واحدهای جدیدی از پول را در هر زمانی براساس سیاستهای خود (بهبود وضعیت اقتصاد یا حتی گاهی اوقات تضعیف آن) صادر کند.موضوع چاپ پول و پشتوانه طلایی آن همیشه مسالهای رمزآلود برای عموم مردم باقی خواهد ماند. اما بیت کوین متفاوت است و این مشکل را تا حد زیادی حل کرده است. ماینرها که به صورت غیرمتمرکز در سرتاسر دنیا در حال فعالیت هستند و تمام خدمات و کارهایشان در شبکه قابل مشاهده و پیگیری است و تمام مردم میتوانند بدون واسطه شاهد انجام امور مالی خود باشند، هر ده دقیقه مقدار مشخصی بیت کوین پاداش میگیرند. نرخ پاداش و کارمزد تراکنشها در کد نوشته شده برای شبکه تنظیم شده است، بنابراین ماینرها نمیتوانند سیستم را فریب دهند یا بیت کوین از جایی دیگری تولید یا وارد شبکه کنند. ماینرها مجبورند از توان محاسباتی خود برای استخراج پول استفاده کنند.
۲. تایید تراکنشها بدون وجود نهاد مرکزی و به صورت غیرمتمرکز
یک تراکنش میتواند تنها زمانی امن و کامل در نظر گرفته شود که در یک بلوک قرار داشته باشد. چون فقط با قرار گرفتن در یک بلوک است که به طور رسمی در بلاکچین بیت کوین قرار خواهد گرفت. بلاکچین زنجیرهای از بلوکهاست که به یکدیگر متصل هستند. برای تغییر یک بلوک در ساختار بلاکچین، باید تمامی بلوکهای قبل و بعد آن تغییر کند که با توجه به تعریف بلاکچین چنین چیزی تقریبا غیرممکن است.پس اگر تراکنشی را درشبکه فرستادید همیشه منتظر تایید ماینرها و ایجاد بلوک های بعدی آن باشید.
پیشنهاد میشود تا ۶ بلوک بعدی برای تایید نهایی تراکنش خود منتظر بمانید چرا که:
صفر بلوک: این تراکنش ممکن است برگشت بخورد! پس حتما حداقل یک بلوک منتظر بمانید.
یک بلوک: تراکنشهای کوچک. اگر تراکنشی با ارزش کمتر از ۱۰۰۰ دلار ارسال یا دریافت کردهاید، ایجاد یک بلوک برای شما کافی است.
سه بلوک: برای تراکنشهایی بین ۱۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ دلار سه بلوک کافی خواهد بود، معمولا اکسچنجها هم سه بلوک برای تراکنشهای برداشت منتظر خواهند ماند.
شش بلوک: تراکنشهای بزرگ. این مقدار انتظار برای تراکنشهای بین ۱۰۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰۰۰ دلار کافی خواهد بود. ایجاد شش بلوک به طور کلی، مطمئن ترین زمان برای قطعی دانستن یک تراکنش در شبکه است.
۳. امنیت سیستم
معدنچیان با دشوار کردن حمله یا متوقف کردن آن، شبکه را امن میکنند. به دلیل خاصیت غیرمترکز بودن شبکه، ماینرها که همان گرههای شبکه هستند در سرتاسر دنیا و بدون وجود نهاد مرکزی با یکدیگر شبکه را مدیریت میکنند. این یعنی قدرت انحصارا دست فرد یا گروه خاصی نیست و بین همه تقسیم شده است. پس میتوان گفت هرچه تعداد ماینرها بیشتر باشد، امنیت شبکه بالاتر خواهد رفت.در این حالت، تنها راه حمله به شبکه، داشتن بیش از ۵۱ درصد از قدرت هش شبکه است که با توجه به سختی شبکه امری تقریبا غیرممکن است و از سال ۲۰۰۸ که بیت کوین وارد دنیا شده است تا کنون، چنین اتفاقی نیفتاده است. در حقیقت این توزیع قدرت است که باعث امنیت شبکه بیت کوین شده است.
چگونه بیت کوین استخراج کنیم؟
اگر واقعا علاقه دارید که بیت کوین استخراج کنید، اینکار کاملا شدنی است. البته برای خیلی از مردم در دنیا به صرفه نخواهد بود و بازگشت مالی چشمگیری نخواهد داشت، حتی برای ما که در ایران زندگی میکنیم. استخراج بیت کوین یک صنعت نسبتا تخصصی است و به دلیل مصرف برق زیادی که دارد معمولا در سوله یا انبارهای بزرگ که برق ارزان پیدا میشود و مهم تر از آن در کشورهایی که نرخ قیمت برق کمتری دارند، مقرون به صرفه خواهد بود. اگر قصد دارید در ایران شروع به اینکار کنید، پیشنهاد میشود مکان لازم برای استخراج را اول از همه فراهم کنید.بگذارید با شما صادق باشیم؛ استخراج بیت کوین امروز برای اغلب مردم پیشنهاد نمیشود. امروز بیت کوین در کارگاههای بزرگی مانند شکل زیر قابل استخراج است. این کارگاهها مجهز به سیستمهای خنککننده قوی و سخت افزارهای تخصصی هستند که نیاز دارند ۲۴ ساعت شبانه روز روشن باشند و برق مصرف کنند.
خب اما اگر به دلیل علاقه یا یک سرگرمی دوست دارید اینکار را انجام دهید و به دنبال درآمد حاصل از آن نیستید، مراحل زیر میتواند قدمهای شما در این مسیر را نشان دهد:
قدم اول: خریداری دستگاه استخراج بیت کوین (اسیک ماینر)
شما بدون داشتن یک اسیک ماینر (ASIC miner) قادر به استخراج بیت کوین نخواهید بود. اسیک ماینرها سختافزارهایی هستند که فقط برای استخراج طراحی و ساخته شدهاند و کمپانی اصلی سازنده آن هم Bitmain نام دارد. البته به تازگی سامسونگ هم اعلام کرده وارد این بازار خواهد شد. در ایران فروشندگانی هستند که میتوانید از آنها اسیک خریداری کنید و البته میتوانید به صورت آنلاین از خارج از ایران هم آن را تهیه کنید.
و اما نکته حیاتی این است که به هیچ عنوان استخراج بیت کوین را روی کامپیوتر خانگی یا لبتاب خود امتحان نکنید! با اینکار در طول یکسال حتی یک سنت هم گیرتان نخواهد آمد و فقط هزینه برق دستگاه را پرداخت خواهید کرد. البته این موضوع برای همه کوینها صادق نیست. ارزهایی مثل گولم، بایت کوین یا استورج در حال حاضر این قابلیت را دارند که از طریق لپتاب یا کامپیوتر شخصی استخراج شوند.
بهترین دستگاه های اسیک (ASIC) برای استخراج بیت کوین در سال ۲۰۱۸
اگر می خواهید ماینینگ بیت کوین (BTC) را آغاز کنید، شما به دستگاه های اسیک ASIC (مدارهای مجتمع با کاربرد خاص) نیاز خواهید داشت که به منظور این هدف ساخته شده اند. از آنجایی که افراد زیادی به ماینینگ روی می آورند، این دستگاه ها می توانند گران و خرید آنها دشوار باشد. در بیشتر موارد شما باید یک پاور PSU با کیفیت خوب بخرید تا بیشترین کارایی را داشته باشید.
اولین نکته ای که باید در نظر بگیرید این است که وقتی دستگاه را می خرید چه زمانی سرمایه اولیه شما را باز میگرداند. این امر به وسیله قدرت هش دستگاه و همچنین کسر هزینه های برق، هزینه استخر ماینینگ و سختی ماینینگ مشخص میشود. به یاد داشته باشید که شما هزینه های برق و همچنین هزینه استخر ماینینگ را باید بپردازید. ماشین حساب تایین سودآوری به شما اجازه می دهند تا ROI یا همان بازگشت سرمایه را بهتر حساب کنید.
انت ماینر اس۹ یا اس۹ آی (Antminer S9 or S9i)
هزینه: ۶۰۸ دلار (۴۵۸ پوند)
مصرف برق: ۱,۳۲۰ وات
قدرت هش: ۱۳٫۵ تراهش در ثانیه
سود روزانه: ۰٫۰۰۱۷۹۰۴۱ بیت کوین(BTC)
انت ماینر S9 یا S9i معروف ترین دستگاه ماینینگ اسیک ساخته شده توسط بیت مین میباشد. S9 را ماینری میدانند که بهترین و بالاترین راندمان مصرف انرژی را دارد. البته این عامل بستگی به هزینه برق جایی که شما زندگی می کنید و همچنین پاور PSU استفاده شده با آن دارد. اگرچه میتوانید با پرداخت ۹۰ دلار بیشتر، از سایت بیت مین یک S9i و پاور PSU آن را تهیه کنید. در حال حاضر منبع تغذیه یا همان پاور APW3++ بیت مین حدود ۱۰۰ دلار است.
راندمان بسیار بالا هزینه دارد، و این مدل ارزانترین ماینر اسیک در بازار نمیباشد. دستگاه های S9 در وبسایت بیت مین فروخته می شوند اما نسخه S9i نیز که همانند S9 است در دسترس میباشد. شما می توانید این دستگاه ها را در سایت آمازون یا eBay خریداری کنید. البته در این سایت ها قیمت ها خیلی بیشتر است و ممکن است تحت پوشش گارانتی بیت مین قرار نگیرند.بیت مین به طور مرتب ویژگی های S9 را بهبود می بخشد، بنابراین اگر شما دست دوم آن را خریداری میکنید، مطمئن شوید که قدرت هش دقیق آن را بررسی کنید.
انت ماینر اس ۷ (Antminer S7)
هزینه: متفاوت است
مصرف برق: ۱,۲۹۳ وات
قدرت هش: ۴٫۷۳ تراهش در ثانیه
سود روزانه: ۰٫۰۰۰۶۱۵۹۰ بیت کوین(BTC)
اگر چه قدرت هش S7 تنها حدود یک سوم S9 است، از آنجایی که هزینه کمتری دارد و دستگاه دست دوم به همراه پاور PSU است، ممکن است در مقایسه با S9 بازگشت سرمایه زودتر اتفاق بیافتد. همچنین دستگاه S7 از S9 گرما و صدای کمتری تولید میکند.
اگر قصد خرید S7 را دارید حتما کارایی آن را بررسی کنید و اگر دستگاه به همراه پاور می باشد مطمئن شوید حداکثر راندمان را دارد و منبع تغذیه یا همان پاور AWP3++ که در S9 کار می کند را دارد. حتی با وجود پاور قدرتمند، کارایی و راندمانS7 همانند S9 نمی باشد و به طور متوسط ۰٫۲۵ ژول بر گیگاهش انرژی مصرف می کند.آوالون ماینر ۷۶۱ (AvalonMiner 761)
هزینه: متفاوت است
مصرف برق: ۱,۳۲۰ وات
قدرت هش: ۸٫۸ تراهش در ثانیه
سود روزانه: ۰٫۰۰۱۱۴۵۸۷ بیت کوین
شرکت آوالون (Avalon) که شعبه ای از شرکت چینی کنان کریتیو میباشد از اولین شرکت های تولیدکننده چیپ های ASIC بیت کوین میباشد. بنابراین میتوان گفت هنگامی که صحبت از سخت افزار استخراج بیت کوین میشود، این شرکت کار خود را به خوبی بلد است.
ماینر سری ۷ آوالون همانند سری ۶ نقدهای خوبی داشته است و از به کارگیری چیپ های ۱۶ نانومتری A3212 در این قطعه و بی صدا بودن آن تمجید شده است.
آوالون ماینر ۷۶۱ با استفاده از کنترلر AUC3 از استخراج خوشه ای پشتیبانی میکند و برای این امر میتوان تا ۶ ماینر را به یکدیگر متصل کرد. قیمت کنترلر AUC3 حدود ۸۰ دلار (۶۰ پوند) میباشد و میتواند به سایر ماینرها نیز متصل شود. برای مثال چهار کنترلر AUC3 میتوانند هرکدام به پنج آوالون ماینر متصل شوند و ۲۰ آوالون ماینر ۷۶۱ را مدیریت کنند و قدرت هش ۱۷۶ تراهش در ثانیه را ارائه دهند.
هم چنین باید پاور جداگانه ای به قیمت حدود ۱۵۰ دلار (۱۱۰ پوند) خریداری کنید. در مجموع هزینه تهیه این ماینر کمتر از خرید ماینر S7 کارکرده میباشد. قدرت هش و راندمان انرژی آوالون ماینر ۷۶۱ به معنای این است که سرمایه شما سریعتر برمیگردد.
ماینر M3 یا (Miner M3)
هزینه: ۱۵۰۷ دلار (۱۱۳۶ پوند)
مصرف برق: ۱۸۰۰-۲,۱۰۰ وات
قدرت هش: ۱۲٫۵ تراهش در ثانیه
سود روزانه: ۰٫۰۰۱۶۲۷۶۵ بیت کوین(BTC)
ماینر M3 اواخر سال ۲۰۱۷ توسط شرکت چینی پانگولین ماینر منتشر شد. برای استفاده از این دستگاه باید آن را به اترنت متصل کنید و تنظیمات استخر ماینینگ خود را با رابط کاربری M3 تنظیم کنید.
اگرچه هش ریت این دستگاه از S9 کمتر است اما این دستگاه بسیار ارزانتر میباشد و میتوانید سرمایه خود را سریعتر برگردانید. طبق بررسی های انجام شده در انجمن بیت کوین تاک، فن های موجود در این ماینر، گرمای ایجاد شده را سریعا به محیط منتقل میکند. میزان نویز و صدای ایجاد شده آن نیز همانند S9 میباشد. این ماینر دارای ضمانت نامه ۶ ماهه میباشد که بیشتر از تمام قطعات ذکر شده در این مقاله میباشد.
آوالون ماینر ۸۲۱ (AvalonMiner 821)
هزینه: ۵۰۸ دلار (۳۸۳ پوند)
مصرف برق: ۱,۲۰۰ وات
قدرت هش: ۱۱ تراهش بر ثانیه
سود روزانه: ۰٫۰۰۱۴۳۲۳۳ بیت کوین(BTC)
آوالون ماینر ۸۲۱ یک بهبود عظیم نسبت به ماینرهای قبل از خود است و شامل ۱۰۴ چیپ ۱۶ نانومتری A3210 میباشد که نسبت به آوالون ماینر ۷۶۱ به آن ۲۰ درصد هشریت بیشتری بخشیده است.
ماینر ۸۲۱ کارآیی و مصرف برق ۰.۱۰۹ ژول در گیگاهش دارد که حدود ۱۰ درصد کمتر از S9 میباشد. هشریت آن نیز کمتر از S9 است اما تصمیم شما برای تهیه آوالون ماینر ۸۲۱ حول قیمت میچرخد. توزیع کننده رسمی شرکت آوالون قیمت این ماینر را ۶۴۹ دلار اعلام کرده است. همراه این ماینر باید یک پاور نیز تهیه کنید که حدودا ۲۰۰ دلار (۱۵۰ پوند) هزینه دارد. کاربران میتوانند با اتصال پنج ماینر ۸۲۱ ، کلاسترماین یا استخراج خوشه ای انجام دهند که در این حالت، قدرت هش به میزان چشمگیری افزایش مییابد.
قدم دوم: یک استخر ماینینگ انتخاب کنید بعد از اینکه سخت افزار مورد نظر را تهیه کردید، باید یک استخر ماینینگ انتخاب کنید. بدون وارد شدن به یک استخر ماینینگ، اگر شما توانستید یک بلوک تولید کنید، هزینه استخراج به شما پرداخت خواهد شد که به این روش ماینینگ انفرادی میگویند. اینکار هم اصلا توصیه نمیشود، چرا که خیلی بعید است که میزان هش سخت افزار شما به اندازه تولید یک بلوک به تنهایی باشد. با پیوستن به یک استخر، شما نرخ هش خود را با استخر به اشتراک میگذارید و وقتی یک بلوک تولید شد، شما به نسبت هش به اشتراک گذاشته شده، بیت کوین پاداش میگیرید. برای مثال در حال حاضر پاداش تولید یک بلوک در شبکه بیت کوین ۱۲.۵ بیت کوین است. اگر شما ۱٪ از قدرت هش آن بلوک را تولید کرده باشید، ۰/۱۲۵ بیت کوین پاداش خواهید گرفت.
قدم سوم: نرم افزار شبکه بیت کوین را نصب کنید نرم افزار بیت کوین، دقیقا همان ابزاری است که شما از طریق آن میتوانید به استخر مورد نظر خود متصل شوید و با بقیه ماینرها ارتباط برقرار کنید. همچنین از طریق نرم افزار بیت کوین است که شما میتوانید به استخر خود آدرس حسابی که میخواهید پاداش استخراج خود را دریافت کنید، اعلام کنید. نرم افزار بیت کوین روی سیستم عاملهای ویندوز، مک و لینوکس قابل اجرا است.
قدم چهارم: راه اندازی دستگاه ماینینگ
از آنجایی که S9 به ۱۲۷۵ وات برق نیاز دارد، بسته به نوع پاور موجود، میتوانید از دو پاور ۱۱۰ ولت مانند یک پاور ۱۰۰۰ وات گلد و یک پاور ۶۵۰ وات استفاده کنید. اگر بتوانید از برق ۲۲۰ ولت و خروجی های مناسب استفاده کنید میتوانید از پاورهای مخصوص استخراج بیت کوین کور یا پاورهای مخصوص سرورها بهره ببرید.با استفاده از کابل های اتصال PCIe موجود بر روی پاور، S9 را به آن متصل کنید. پس از آن، کابل اترنت را به ماینر متصل کنید.
در مرحله بعد، پاور را روشن کنید تا ماینر آماده شود. سپس به رایانه یا تلفن همراهی مراجعه کنید که به همان شبکه ای متصل باشد که ماینر از قبل به آن متصل شده است. پس از آن باید آدرس IP ماینر را وارد کنید. از آنجایی که اکثر ماینرها مجهز به DHCP میباشند دیگر نیاز نیست آدرس IP را دستی وارد کنید، فقط کافی است به جدول IP روتر و یا ابزار پویشگر (scanning tool) خود دقت کنید. ابزار پویشگر نظیر AngryIP به شما امکان میدهد تا تمام تجهیزات متصل به شبکه و IP آن ها را مشاهده کنید. پس از اسکن قطعات، انت ماینر (AntMiner) را به عنوان یکی از قطعات متصل خواهید دید. پس از آن در مرورگر خود، آدرس IP ماینر را وارد کنید.
این امر شما را به صفحه اول ورود به تنظیمات ماینر وارد میکند. در صفحه ورود به تنظیمات S9 ، یوزرنیم (نام کاربری) و پسوورد را ”root” وارد کنید. پس از ورود، مشخصات کلی سیستم را مشاهده خواهید کرد. پیشنهاد میکنیم که ابتدا به تب مدیریت یا Admin رفته و پسوورد را به انتخاب خود عوض کنید. سپس به تب تنظیمات ماینر یا (Miner Configuration) بروید. در این قسمت میتوانید اطلاعات مربوط به استخر ماینینگ که میخواهید از آن استخراج کنید را اضافه کنید.پس از آن باید آدرس IP استخر ماینینگ و سپس اسم و پسوورد کسی که برای شما کار می کند را در استخر ماینینگ وارد کنید. توجه داشته باشید که تمام استخرها نیاز به یک پسوورد دارند.پس از ذخیره تنظیمات، ماینر از استخر شروع به استخراج خواهد کرد. چند دقیقه تا چند ساعت طول میکشد تا استخراج از استخر با بالاترین هشریت ممکن انجام شود. اکنون میتوانید به صفحه وضعیت ماینر بروید و نحوه عملکرد ماینر و برقراری اتصال، فایل های موقتی یا temp، هشریت و سایر موارد را ببینید. هم چنین اگر به استخر ماینینگ بیت کوین کور خود بروید میتوانید این موارد را مشاهده کنید. اکنون در حال استخراج بیت کوین (BTC) میباشید.اگر از استخر ماینینگ bitcoin.com استخراج میکنید و سوالی در زمینه های نحوه شروع کار، هزینه ها یا سودها دارید، کافی است وارد تنظیمات ماینر شده و به صفحه شروع به کار یا (Getting Started) بروید تا بعضی از پرسش و پاسخ های رایج را مطالعه کنید. هم چنین انجمنی وجود دارد که کاربران میتوانند با یکدیگر صحبت و تعامل داشته باشند.
منبع:میهن بلاک چین